TIJEK PREDAJE

 

 

tijek predajeU povijesti zapadne ezoterije bilo je vrijeme u kojem danas potpuno neovisne organizacije, kao što su pripadnici Ruže i Križa i Slobodni zidari, nisu potpuno odvojeno nastupale, kako je to slučaj danas u modernom vremenu. Na osnovi prijašnjih okolnosti, grupe koje su zastupale misaono dobro, koje nije odgovaralo vanjskom duhu vremena, nisu javno nastupale te se stoga još i danas zbog nepoznavanja često na krivi način svrstavaju u tajna društva. Ljudi, koji su čuvali posebno misaono dobro i predavali ga dalje, više su se kretali u grupama i krugovima, nego u organizacijama prema današnjem shvaćanju. Tako su se te organizacije održale u povijesti više kao pokreti nego udruge, kao što su to pripadnici Ruže i Križa i također Slobodni zidari.

 

Martinizam je također bilo jedno takvo ezoterijsko strujanje sa izvornim misaonim dobrom, smješteni posebice u okruženju Slobodnog zidarstva visokog stupnja u 18. stoljeću. Povijesno gledano, Martinizam je posebice povezan s Louis-Claude de Saint-Martinom, francuskim filozofom koji je postao poznat pod pseudonimom „Nepoznati filozof“ i bio autor mnogih knjiga judaističko-kršćanskog duha.

 

Kao i pripadnici Ruže i Križa i Slobodni zidari, Martinizam je također održao svoje tradicionalno nasljedstvo i predavao ga dalje. Među najrazličitijim pokretima koji agiraju pod pojmom Martinizam, Tradicionalni Martinistički Ordo, TMO, preko svoje filijacije, izravni je i neprekidni nasljednik sve do svoga utemeljitelja. Tradicionalni Martinistički Ordo, TMO je nasljednik i čuvar tog puta Inicijacije i mističnih učenja.